Wyznaczamy standardy
Naszą produkcję dostosowaliśmy do oczekiwań klientów i norm nawet najbardziej wymagających rynków. Zakład spełnia najwyższe standardy w zakresach bezpieczeństwa procesu produkcji (GMP), zapewnienia jakości (HACCP), higieny (GHP), bezpieczeństwa żywności (IFS) i Halal. Ponadto posiadamy Certyfikat FDA, wydany przez amerykańską Agencję Żywności i Leków, potwierdzający, że nasze produkty są bezpieczne, spełniają wysokie wymagania jakościowe i nie wykazują negatywnego wpływu na zdrowie.
Tak wysoki standard został uzyskany dzięki podziałowi na strefy bezpieczeństwa i klasy czystości, nadciśnienie oraz zastosowanie materiałów, takich jak: stal kwasoodporna, z której wykonane są ściany i sufity, wielowarstwowa posadzka epoksydowo-poliuretanowa, maty antybakteryjne między strefami i wielu innych rozwiązań znacząco wykraczających poza przyjęte normy w branży suplementów.
Dla zachowania stałych i optymalnych warunków w procesie produkcyjnym, zakład został wyposażony w nowoczesny system wentylacyjno-klimatyzacyjny. Dzięki temu rozwiązaniu, bez względu na zmienne warunki atmosferyczne, jesteśmy w stanie zapewnić niezmienną, najwyższą jakość i powtarzalność naszych produktów.
Produkcja szotów
Dla zapewnienia najwyższych standardów bezpieczeństwa, jakości i higieny, każdorazowo przed i po zakończeniu procesu produkcyjnego shotów Fitness Authority® następuje automatyczny proces mycia CIP (Cleaning In Place). Stacja posiada 3 zbiorniki - do mycia alkalicznego, kwaśnego oraz płukania.
Zgodnie z recepturą danego produktu, wszystkie składniki są precyzyjnie naważane i mieszane. Aby płyn miał odpowiednią klarowność, był bezpieczny i trwały baza jest poddawana procesom filtracji i pasteryzacji. Równolegle następuje przygotowanie opakowań.
Rozlew suplementów diety odbywa się na maszynie rozlewającej KHS InnoPET BloFill, która umożliwia jednoczesne napełnianie aż 80 opakowań. Następnie napełnione butelki są szczelnie zamykane na sprzężonej z rozlewaczką zakręcarce, po czym trafiają do kontrolera gdzie są weryfikowane pod względem: pojemności, koloru nakrętki i butelki oraz prawidłowości zakręcenia nakrętki i plomby.
Obligatoryjnie w trakcie produkcji i po jej zakończeniu pobrane próbki poddawane są badaniom fizykochemicznym, mikrobiologicznym oraz analizie sensorycznej. Kontroli podlega między innymi: waga produktu, pojemność, brix, ph, temperatura, kwasowość, nasycenie produktu dwutlenkiem węgla lub azotem, ciśnienie osmotyczne. Do sprzedaży są kwalifikowane wyłącznie shoty, które otrzymają pozytywny wynik przeprowadzonych badań.
Napełnione butelki są sleevowane. Obkurczanie etykiet gorącą parą gwarantuje ich dopasowanie do charakterystycznych cech opakowania oraz równomierne ułożenie, co przekłada się na większą trwałość i estetykę produktu. Po opuszczeniu tunelu parowego każdy shot trafia pod głowicę drukującą, która znakuje nakrętki numerem partii i datą. Gotowe produkty są pakowane w kartony i zgrzewane. Następnie układane na palecie, zabezpieczane folią i znakowane. Jeżeli chcecie poznać cały proces produkcji naszych shotów obejrzyjcie materiał wideo.
Możliwości znakowania produktów
Nasza nowoczesna linia produkcyjna umożliwia drukowanie informacji na etykietach samoprzylepnych i termokurczliwych (sleeves) lub bezpośrednio na opakowaniach jednostkowych. Zastosowanie dedykowanego kolorowego tuszu pozwala nam na wykonanie nadruku również na czarnych pojemnikach. Dzięki tym rozwiązaniom mamy pewność, że produkty opuszczające linię konfekcjonowania są oznakowane w sposób estetyczny, czytelny i trwały, a także w pełni zgodny z indywidualnymi preferencjami każdego klienta.
Wydajność produkcji
Zakład produkcyjny powstał i jest stale rozwijany w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie klientów, determinowane dynamiczną ekspansją firmy na nowe, zagraniczne rynki. Dzięki zastosowaniu najnowszych technologii oraz automatyzacji i robotyzacji procesów, zapewniamy imponującą, jak na tak kompaktowy zakład, wydajność produkcji. Przy realizacji produkcji w systemie trzyzmianowym jesteśmy w stanie wytworzyć niemal 40 tysięcy sztuk produktów na dobę, co w skali roku daje ponad 9 mln sztuk.